rasism test och quiz

Det är få som är självutnämnda rasister och som aktivt behandlar människor olika baserat på deras hudfärg. Men i flertalet studier visar det sig att människor med icke-vit hud missgynnas i samhället.

Hur kommer detta sig när det praktiskt taget inte finns några ’aktiva’ rasister?

Det handlar såklart om omedveten rasism. Uppväxten präglar oss i vad vi tycker är normalt, vad som är farligt och vad vi ska undvika. Och när människor växer upp i en miljö där ens medmänniskor alla delar på samma hudfärg och där man klär sig på samma sätt, lyssnar på samma musik och kommunicerar på samma sätt så vänjer man sig vid detta – och allt annat är främmande och är potentiellt ett hot.

Det finns ett mätinstrument som under lång tid utvecklats av Harvard där du kan testa dina olika ”implicit bias” (omedveten bias). Det finns tester för följande: (Länk till samtliga test finns här) Testet heter ”Implicit Association Tests”.

  • Kroppsvikt
  • Hudfärg
  • Sexualitet
  • Funktionsvariation
  • Ålder
  • Kön-yrke
  • Transgender
  • Religion

Det är viktigt att känna till sina egna omedvetna preferenser för att kunna arbeta med att få bort den omedvetna diskrimineringen. Det är också viktigt att förstå att omedveten rasism, sexism eller annan omedveten diskriminering inte är ditt fel. Oftast uppstår detta under uppväxten och grundar sig i stereotyper.

Viss forskning visar att barn så unga som 3 år börjar forma rasistiska fördomar, oftast utan att förstå dess signifikans. Strax därpå börjar barn forma anknytning till sin egen grupp och börjar bilda en negativ attityd mot andra etniska grupper eller ”ut-grupp”.

De flesta barn får många fördomar som kan ses genom nedsättande verbala uttryck, skämt om etniska grupper och diskriminerande beteende.

Det finns såklart en anledning till att alla människor formar stereotyper om andra människor och har omedvetna fördomar om andra grupper.

Från ett evolutionärt perspektiv är vår hjärna fortfarande tiotusentals år gammal och är inte ”uppdaterad” utifrån modern social filosofi. Anledningen enligt många forskare till att vi utvecklat fördomar är för att identifiera hot på ett snabbt sätt.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *